Trouwplanner op bezoek bij de trouwfotograaf

Als trouwplanner (weddingplanner) trek ik de hele dag op met de trouwfotograaf. We zijn allebei de hele dag aanwezig en ook nog eens de enige `buitenbeentjes`. Dit schept een band 😉 Grotendeels zijn we beiden druk en vol aandacht met onze eigen werkzaamheden. Maar je hebt ook veel contact. Overlegt nog de laatste details ter plekke en vaak eet je  ’s avonds even samen. Dan hebben we even de tijd om verder kennis te maken als je elkaar nog niet kent. Kennen we elkaar al wel, dan is het helemaal fijn werken.

trouwfotograaf puur trouwen

Als trouwplanner wordt mij vaak gevraagd of ik nog een trouwfotograaf ken. Of dat ik een voorstel mag maken met verschillende trouwfotografen, zodat de zoektocht voor het bruidspaar kleiner wordt. Ook dan komt vaak  de vraag: “Wat is een trouwfotograaf duur en dat voor maar 1 dag.” Een volgende ‘Op bezoek bij…’ was dus gauw bedacht.

Dit keer heb ik gesproken met trouwfotograaf Dennis Esselink (www.dennisesselink.nl) uit Kampen. Ook wij zijn elkaar al een paar keer tegengekomen en vond ik het leuk om met hem in gesprek te gaan. Fysiek op bezoek hebben we maar niet gedaan, ivm de corona. Maar met skype zaten we toch bij elkaar in de woonkamer.

Trouwfotograaf 1 dag werk?

Toch niet helemaal. Het begint met een kennismakingsgesprek bij het bruidspaar thuis. Tussendoor zijn er regelmatig contactmomenten; over de invulling van de dag, meedenken in locaties voor de fotoshoot, etc. En dan zo’n 2-4 weken voor de bruiloft wordt de planning van de dag goed doorgenomen met het bruidspaar en nog keer het soort foto’s dat er gemaakt gaan worden.

Een dag voor de bruiloft neemt Dennis alles voor zichzelf nog eens door; routeplanner, alle adressen invoeren, dagschema, alle materialen controleren en inpakken, batterijen en geheugenkaarten op orde, etc.

bruidsfotograaf en puur trouwen

En na dit alles start de trouwdag, vaak lange dagen, van aankleden tot start feest is een trouwfotograaf erbij. Naast dat Dennis tussendoor backups maakt, zorgt hij bij thuiskomt daar nog een keer voor. Hij heeft 3 externe harde schijven; 2 bij hem thuis en de 3e staat bij iemand anders. Op deze manier is er geen kans dat er iets verloren kan gaan van de trouwdag.

Voor het nabewerken van de foto’s is Dennis ongeveer net zoveel uren kwijt als de uren dat hij aanwezig is geweest op de trouwdag. Daarnaast houd hij altijd nog een evaluatie met het bruidspaar en bezorgd hij de trouwboeken persoonlijk.

En zo zie je dat een trouwfotograaf zeker niet alleen maar 1 dag aan het werk is voor het bruidspaar. Naast deze arbeidsuren heeft een trouwfotograaf ook veel investeringskosten. Denk hierbij aan de camera’s. Zo wist ik niet dat een body (camera zonder de lens) ongeveer maar 2 jaar meegaat en dan weer nieuw wordt aangeschaft. Het is toch aan slijtage onderhevig. En fotograferen is spelen met het licht en moet je 100% kunnen vertrouwen op je apparatuur. Naast deze body’s hebben ze nog lenzen, batterijen, geheugenkaarten, flitsers. Maar ook de bewerkingsprogramma’s en software op de computer. Deze moeten ook worden aangeschaft met de licenties en abonnementen.

trouwen fotoshoot Puur trouwen

Daarom een professionele trouwfotograaf.

Als je dit dan allemaal leest, dan snap je ook direct waarin een professionele fotograaf zich onderscheid van een hobbyfotograaf. En dat alles maakt dat de kwaliteit van de foto’s gegarandeerd zijn. Ook goede back-ups en genoeg werkend apparatuur (altijd meerdere camera’s bij zich).

Ja het is wat duurder, maar trouwfotografen doen er ook veel voor. En de ervaring van bruiloften (al meer dan 180 bruiloften gedaan, in geval van Dennis) en dus wetende waar je moet zijn op welk moment. Het contact met het bruidspaar en daggasten, zodat ze hem niet zien als een fotograaf maar als Dennis. Zo krijg je nog betere foto’s, waardoor jullie ‘verzekerd’ zijn van het prachtigste en blijvende resultaat van jullie droombruiloft! En dat is toch wat je wilt, want dat gaat een leven lang met jullie mee!

Bedankt Dennis voor deze samenwerking! Wil je meer van hem zien?  Kijk eens op zijn instagrampagina.

Ben je benieuwd naar het lezen van deze blog hoe het zit bij een bloemstylist? Lees hier dan mijn andere  ‘Op bezoek bij… blog”

Hebben jullie trouwens mijn e-book al gezien : “In 10 stappen naar jullie droombruiloft.”? Met allerlei tips en inspiratie neem ik jullie mee en jullie voorbereidingen. Ik geef overzicht en jullie weten dat aan alles gedacht wordt. Meld je je hier aan en je ontvangt het in jullie mail.

Warme groet

Margriet

trouwplanner Zwolle