Trouwplanner op bezoek bij de BABS
Trouwambtenaar, BABS, zelfstandig trouwambtenaar?
Al deze termen zijn jullie vast al veel tegen gekomen. Betekent dit allemaal hetzelfde of is er ook een verschil? Trouwambtenaar en een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) zijn hetzelfde. Dit is de ambtenaar die je kiest vanuit de gemeente waar jullie gaan trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar is iemand die vaak ook werkzaam is bij een gemeente, als BABS. Maar daarnaast werkt diegene buiten die gemeente als zelfstandige. Jullie kunnen hem of haar dus “inhuren” om jullie te gaan trouwen.
Wat doet een trouwambtenaar?
Als jullie een trouwambtenaar willen vanuit jullie gemeente waar jullie gaan trouwen, dan heb je vaak keuze uit 4 tot 7 ambtenaren. Deze persoon kies je op de website van de gemeente en geef je op als voorkeur. Jullie spreken elkaar een keer uitgebreid en op basis daarvan maakt deze ambtenaar een speech van ongeveer 20-30 minuten. Qua kosten zijn jullie de gemeentelijke kosten kwijt.
Wat doet een zelfstandig trouwambtenaar?
Hiervoor ging ik op bezoek bij trouwambtenaar Anneloes. Net zoals jullie kennis hebben gemaakt met jullie fotograaf en/ of ceremoniemeester, om te weten dat zij bij jullie passen, doen jullie dit ook met een zelfstandig trouwambtenaar. Ook zij heeft een cruciale rol op jullie dag en daardoor moet er dus een goede klik zijn. Na jullie ‘ja’, krijgen jullie van Anneloes een werkboek met veel vragen. Deze mogen jullie elk voor jullie zelf ingaan vullen. Jullie geven ook aan met welke dierbaren Anneloes nog meer contact mag zoeken. Zij zal hen ook van alles gaan vragen in de komende tijd. Ergens tussen de 8 tot 4 weken voor jullie bruiloft hebben jullie een uitgebreid voorgesprek met Anneloes. Jullie hebben het werkboek dan ingevuld en dit gaan jullie samen doornemen. Tussendoor is er ook af en toe contact. Na het voorgesprek schrijft Anneloes een speech op maat, altijd uniek voor jullie en met een fijne balans tussen grappig en serieus, ontroerend en vrolijk. Op de dag zelf zorgt ze ervoor dat de trouwakte en toga bij de gemeente worden opgehaald, tenzij de gemeente een bode of ‘schaduw-BABS’ stuurt. Verder is ze natuurlijk ruim op tijd aanwezig op jullie trouwlocatie. Ze houdt vervolgens een toespraak om van te smullen. Het is haar doel om ervoor te zorgen dat jullie en je gasten maximaal genieten tijdens de ceremonie. Na afloop blijft ze nog even waarna ze discreet afscheid neemt en vertrekt. Soms meteen naar huis en soms eerst nog langs het gemeentehuis om de getekende trouwakte retour te brengen.
Anneloes en elke zelfstandig trouwambtenaar moet benoemd worden voor 1 dag, bij jullie gemeente waar jullie gaan trouwen. Dit kan vaak tegelijk met het melden van jullie voorgenomen huwelijk. Omdat Anneloes al een echte BABS is hoeven er doorgaans slechts drie kopietjes aangeleverd te worden. Iemand die geen echte BABS is moet onder andere door een rechtbank beëdigd worden. Goed om de regels en werkwijze bij jullie gemeente te controleren, want elke gemeente gaat hier anders mee om.
Elke speech is uniek, dus dit vergt veel maatwerk en uitzoekwerk. Ook bijvoorbeeld door familieomstandigheden die spelen. Samen overleggen jullie hoe hier mee om te gaan op jullie dag. Zijn er andere sprekers of doen jullie je eigen geloften, dan wil Anneloes dit graag weten, zodat er geen dubbelingen komen in haar speech. Maar ook als jullie iets heel anders willen, bijvoorbeeld met jullie kinderen of graag live muziek tijdens de ceremonie. Alles is mogelijk en bespreekbaar; het is jullie dag!
Op jullie trouwdag moeten er ook de aktes zijn. Soms wordt dit door de bode geregeld of moet de trouwambtenaar dit zelf ophalen en terugbrengen. Ook dit weer goed navragen bij jullie gemeente!
Voor welk type trouwambtenaar kiezen jullie?
Alle keuzen rondom jullie trouwen is zo persoonlijk. Zelf ben ik erg enthousiast geworden over de zelfstandig trouwambtenaar. Het brengt zoveel meer. Samen met jullie zijn ze zo in jullie verhaal gedoken en hebben ze gesproken met de mensen die jullie dierbaar zijn. Daardoor krijgt jullie verhaal veel diepgang, maar is er ook interactie met jullie gasten. Als er kinderen zijn kunnen die een hele mooie rol krijgen.
En jullie hebben ook veel meer zelf keuze én zekerheid wie het wordt en of de ambtenaar bij jullie past. Via de gemeente is dit afwachten omdat dit om basis van beschikbaarheid gaat. En via de gemeente is er dus ook een stuk minder tijd, zowel qua voorbereidingen als op de dag zelf. Des al niet te min zullen ook deze ambtenaren veel liefde en aandacht stoppen in hun ceremonie.
Wat zijn de kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar?
Ja die zijn hoger als jullie kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Naast de gemeentelijke kosten (incl. de gemeentelijke ambtenaar), zal deze trouwambtenaar ook een factuur maken. Dus dat kan ook bepalend zijn in jullie keuze. Maar geloof me; het kost meer, maar jullie krijgen er ook veel meer voor. Een tussenoplossing kan zijn; trouwen voor de wet op een gratis dag en een zelfstandig trouwambtenaar kan ook optreden als ceremoniespreker. Jullie krijgen dan dezelfde ceremonie, maar dan zonder de gemeentelijke kosten.
Mooie toevoeging tijdens de trouwceremonie?
Combineer deze trouwceremonie met live muziek. Ooh dat is zo mooi!
Jullie zullen de vraag krijgen om muziek uit te zoeken; bij binnenkomst, bij tekenen en bij vertrek is de standaard, maar meer kan ook. In plaats van liedjes via Spotify, kan dit ook live muziek. Menig bruidspaar en gast die het dan niet droog houdt. Volg mijn blogs want deze trouwplanner gaat ook op bezoek bij een trouwceremonie zanger(es)!!
Anneloes; heel erg bedankt voor je tijd en het delen van je passie! Meer zien van Anneloes? Volg dan haar super leuke account op Instagram.
Zijn jullie benieuwd naar mijn bezoek als trouwplanner bij de trouwringenspecialist? Lees dan hier “Trouwplanner op bezoek bij…”