De 3 belangrijkste taken voor een ceremoniemeester

Een ceremoniemeester heeft veel belangrijke taken op jullie bruiloft. Dat maakt een ceremoniemeester ook zo onmisbaar! In deze blog neem ik jullie mee naar mijn top 3 van deze belangrijkste taken.

weddingplanner Overijssel - Puur trouwenFotocredits www.yourweddingphotos.eu

1. Het draaiboek van een ceremoniemeester

Het draaiboek, noem ik wel eens de bijbel van de ceremoniemeester. Een goed draaiboek stelt de ceremoniemeester instaat om goed voor jullie belangen op te komen.

Naast het tijdsindeling staan er namelijk ook alle afspraken in met de leveranciers en hun gegevens. Als ceremoniemeester hoef je echt niet bij elk gesprek aanwezig te zijn, maar je wilt wel weten wat er is afgesproken. Zo kun je het tijdens de bruiloft in de gaten houden of het ook zo gebeurd. Daarbij moeten hun contactgegevens er ook in, zodat je direct contact op kan nemen als er iets is.

Voor het maken van de tijdsindeling van de bruiloft adviseer je en denk je mee als ceremoniemeester; zit er overal genoeg tijd tussen, zodat er een fijn verloop is in de dag voor iedereen.

Plattegronden heb ik ook altijd in mijn draaiboek. Zo heb je in 1 oogopslag een beeld van hoe de zaal er uit moet zien, zoals is afgesproken met de locatie.

draaiboek ceremoniemeester Puur trouwen

2. Ceremoniemeester is aanspreekpunt voor leveranciers en gasten.

Tijdens de voorbereidingen kunnen de leveranciers en/of gasten al bij de ceremoniemeester komen met vragen. Omdat ze het bruidspaar niet lastig willen vallen of omdat ze een verrassing hebben, die ze met je willen bespreken.

Op de bruiloft zelf ben je het aanspreekpunt voor hun. Iedereen kijkt naar de ceremoniemeester om te zien wat er gaat gebeuren en wat er van hun wordt verwacht. Hierdoor moet je ook eerder aanwezig zijn op de locatie om ze te kunnen ontvangen en te begeleiden. Daarom is het ook weer goed om als ceremoniemeester te weten wat de wensen en afspraken zijn met het bruidspaar, om zo goed antwoord te kunnen geven. En kun je goed anticiperen op onverwachte situaties.

professioneel ceremoniemeester Puur trouwenFotocredits www.yourweddingphotos.eu

3. Ceremoniemeester regisseert de stukjes

Het klinkt wellicht onbenullig en niet zo belangrijk. Maar als je dit loslaat kan het hele gênante situaties opleveren of koud eten. En dat kunnen dan toch flinke dompers zijn, die het bruidspaar sowieso niet wil.

Als ceremoniemeester overleg je met het bruidspaar wat zij wel willen en vooral wat ze niet willen. Deze informatie verwerk je dan in de ceremoniemeesterbrief. Daarbij kunnen ze dan gelijk aangeven hoelang hun stukje duurt (dit kun je ook zelf aangeven wat het bruidspaar wil). En ook wat ze daarbij nodig zijn; zoals scherm, beamer, geluidsinstallatie. Denk erom om aan te geven dat ze zelf hun laptop mee moeten nemen. Dit geeft een locatie vaak niet uit. Zorg op de bruiloft dat deze spullen ergens klaar staan waar je makkelijk bij kan.

Stukjes tijdens het eten moet je goed afstemmen met de locatie. Informeer hun hoeveel stukjes er zijn en ook hoe je het hebt ingepland. Deel het draaiboek met ze van tevoren. Het is zo zonde als de warme soep net is uitgeserveerd en de vader van de bruid gaat 20 minuten speechen. De soep is vervolgens koud en daar is niemand blij mee; jullie gasten niet, jullie niet, want jullie betalen er ook voor. En de locatie ook niet, want dat gaat ten kostte van hun goede naam.

Naast dit heeft de ceremoniemeester dus nog meer taken, zoals gastenlijst bijhouden, ceremoniemeesterbrief maken, contact met leveranciers in laatste week, aankleding van de ruimtes (als dit niet is uitbesteed), tafelschikking klaar zetten, gastenboek, etc.

Styling dinertafel Puur trouwen

Fotocredits www.cg-fotodesign.nl

Bedenk dus ook in dit alles, dat de ceremoniemeester eerder moet vertrekken en dus niet alles meemaakt zoals een gast dat doet. Ook kan een leverancier aankomen tijdens de ceremonie met de taart, of de dj tijdens het diner. Heel veel werk dus. En ontzettend belangrijk werk. Waarbij er ook momenten zijn waar je niet van kunt genieten als een vriendin of zus jullie ceremoniemeester is. Goed om hier bij stil te staan wat je van ze vraagt. Als professioneel ceremoniemeester kan ik het `ja’ woord best missen. Ik kan best vaak wat extra hulp gebruiken en kunnen ze echt wel wat doen. Maar zij kunnen vooral erg genieten van jullie en jullie droombruiloft.

Nog meer lezen? Ik heb een gastblog geschreven: Gastblog Waarom een professioneel ceremoniemeester? – Puur Trouwen Hier lees je nog meer over de voordelen van een professionele ceremoniemeester.

Benieuwd wat ik als dé ceremoniemeester uit Zwolle voor jullie kan doen? Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Na een kennismaking maak ik een vrijblijvende offerte op maat voor jullie. Maar het is ook mogelijk om eerst een standaard offerte toegestuurd te krijgen voor een eerste indruk. Klik dan hier om mij te mailen.

Warme groet

Margriet

Ceremoniemeester & weddingplanner Zwolle