Groen trouwen?

Groen trouwen, of ook wel duurzaam trouwen. Misschien zijn jullie al gestart met een duurzamere levensstijl of is dat jullie voornemen. Het afgelopen jaar is er erg veel te doen gewest rond de stikstof en merken we de enorme droogte en warmte in de zomers. We worden er ons steeds meer van bewust dat we zo niet door kunnen gaan. Als onze kinderen en alle generaties daarna net zo kunnen genieten van de aarde als wij nu, dan moeten we duurzamer gaan leven.

groen trouwen

Duurzaam leven

Duurzaam leven kan op veel verschillende manieren; je huis energieneutraal, elektrisch autorijden, maar ook in je voeding, je kleding, minder papier en plastic gebruik. Ook bedrijven spelen daar steeds meer op in. Zo vind ik Dopper een fantastisch voorbeeld: ze gaan de strijd aan tegen plastic afval, hun materiaal is 100% recyclebaar, het productieproces is water- en energiezuinig en het geld dat ze verdienen investeren ze in veilig drinkwater wereldwijd.

Duurzaam leven is ook heel goed door te trekken op jullie trouwdag, waarbij het absoluut geen afbreuk doet aan de uitstraling van de dag. Ik denk juist dat het iets toevoegt aan de beleving van de dag; jullie kiezen die dag bewust een duurzaam leven samen!

3 Tips voor groen trouwen

Graag vertel ik jullie 3 tips hoe jullie groen trouwen kunnen toepassen;

  1. Uitnodiging
  2. Styling
  3. Vervoer

diy styling

1. Duurzame uitnodiging

De uitnodiging is een mooi moment in de voorbereidingen naar jullie bruiloft. Het is iets tastbaars en door het op te sturen wordt het steeds echter. De uitnodiging is ook een blijvende herinnering aan jullie bruiloft. Dus al met al een belangrijk onderdeel. Ook de kaart kan op een duurzame wijze gemaakt worden. Drukwerk is het meest duurzaam als er gedrukt wordt op FSC gecertificeerd recycled papier met een zo hoog mogelijk percentage aan recyclede vezels. Qua inkt bestaat er Bio-inkt; er wordt dan gebruik gemaakt van plantaardige oliën. Daarnaast is het goed om te letten op kenmerken als Ecoprinted, IPA vrij en ISO 14001.

Een digitale kaart is uiteraard een hele duurzame optie. Ook hierin kun je helemaal los in het ontwerp. Een leuk voordeel is dat je jullie kaart heel mooi kan opnemen in jullie trouwalbum.

Tot slot zijn er ook steeds meer bruidsparen die een eigen website maken voor hun bruiloft. Alle gasten krijgen een link gemaild en kunnen dat op deze website alle informatie lezen over de dag en ook doorgeven dat ze komen, een stukje willen doen en eventueel opgeven van dieetwensen of allergieën. De website gaantrouwen.nl is een site waar jullie je eigen pagina kan maken. Hier zijn wel kosten aan verbonden, van €59 tot € 219. Jullie eigen website kunnen jullie zelf ontwerpen..

2. Duurzame styling

Styling maakt jullie bruiloft uniek en persoonlijk en is tegenwoordig niet meer weg te denken. De keuzes die jullie kunnen maken hierin is ontzettend groot, maar heel goed toepasbaar binnen jullie duurzame levenstijl. Denk aan spullen huren, zo worden de materialen meerdere keren gebruikt. Inmiddels zijn er heel veel verhuurbedrijven en hebben zij verschillende stylen in hun assortiment. Zelf je materialen maken en verzamelen kan ook heel goed. Het vergroot de voorpret en je kunt er gezellige momenten van maken met vriendinnen om het te gaan maken. Zo kun je zelf kleine glazen potjes (jampotjes, babyvoedingspotjes) verzamelen en versieren in jullie thema. Of wellicht heeft iemand een boom omgezaagd en mag je dit hout gebruiken en het restant verf van de kozijnen kun je weer gebruiken om er iets op te schrijven.

duurzame styling

3. Duurzaam vervoer

Met de enorme opkomst van de elektrische auto is dit natuurlijk een mooi voorbeeld voor duurzaam vervoer. Maar ook hierin is de keuze weer reuze. De keuze kan er ook in zitten dat je bewust kiest om alles op 1 locatie te houden, zodat jullie en de gasten niet meerdere keren in de auto hoeven. Mochten jullie wel naar de kerk gaan, kun je kiezen om een toffe bus te huren of een huifkar. Voor een spectaculaire entree is een bakfiets echt te gek, met prachtige bloemen erop. De foto’s zullen fantastisch zijn!

Bij alles wat jullie bedenken is het goed om gebruik te maken van zowel lokale producten als lokale leveranciers. Zo beperkt je de afstanden en daarmee o.a. de CO2 uitstoot. Maar weet je ook dat je eerlijke producten hebt, voor een eerlijke prijs.

Wil je meer weten, heb je vragen of juist toevoegingen aan mijn verhaal? Ik hoor het graag. Mochten jullie benieuwd zijn wat ik eventueel voor jullie kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met me op! Je kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar info@puurtrouwen.com

Warme groet

Margriet

weddingplanner Zwolle