Weddingplanner op bezoek bij de bakker van bruidstaarten.

Lopend door mijn eigen stad Zwolle, door de Sassenstraat, zie ik de mooie roze gevel al. Ik ga op bezoek bij de Zoetste van Zwolle; Corners cake. Ook van binnen is het allemaal roze dat je ziet. En in de vitrine de lekkerste zoetigheden en taart. Als weddingplanner ben ik op bezoek bij de bakker die ook bruidstaarten maakt; Sara van Corners cake.

Kennismaken met een bruidstaarten bakker

Sara begint gelijk al met een goed tip: Bedenk als bruidspaar eerst goed wat voor soort taart jullie willen: bijvoorbeeld een taart met fondant of niet. Want niet elke bakker maakt alle soorten taarten. De keuze van de type taart, kan jullie al een eerste selectie geven in het kiezen van de bakker.

Gaan jullie kennismaken met een bakker. Dan is het altijd fijn om inspiratie plaatjes bij je te hebben. Het gevaar van een exact ontwerp, mits het niet van de bakker zelf is, is dat het lastig is om exact na te maken.

Naast uiterlijk en smaken is het voor de bakker fijn om nog meer te weten:

 • De planning van jullie dag; wanneer moet de taart er zijn,
 • hoeveel mensen zijn,
 • allergieën,
 • mag er op jullie gekozen trouwlocatie een eigen taart meegenomen worden,
 • is er een koeling aanwezig en mag deze taart daarin staan,
 • moeten er bloemen op en van welke bloemist,
 • moet er een taarttopper op.

Proeverij bruidstaart

Ja dit is toch denk ik wel 1 van de favoriete acties in jullie voorbereiding; de proeverij!! De meeste bakkers vragen wel om een vergoeding voor de proeverij. En wordt het een opdracht, dan zullen ze dit bedrag weer verrekenen. Vaak kiest het bruidspaar pas na de proeverij definitief voor de bakker.

Bij Corners cake krijg je 3 smaken in elke taart. Tijdens de proeverij zijn er 6 tot 8 smaken die jullie gaan proeven. Deze proeverij is ook het moment om alles te bespreken, zoals hier boven is verteld. Jullie zijn vaak dan al ver op weg in de voorbereidingen en kunnen dan veel vertellen over de stijl van jullie dag. Sara kan dan goed meedenken over de taart, zodat dit goed in het totaal plaatje gaat passen.

Soorten bruidstaarten

Ik zal er 3 kort uitlichten:

 1. De fondant taart; fondant is een suikerlaag. Bij (bruids)taarten zie je dat de taart hiermee wordt bekleed, zodat er een strakke gladde laag over de cake zit. Dit vraagt veel tijd, omdat het erg bewerkelijk is om het goed strak te krijgen. Dat maakt ook dat een fondanttaart over het algemeen duurder is.
  Een ander nadeel kan zijn, dat mensen deze laag vaak niet opeten, omdat het de taart erg zwaar en zoet maakt.
 2. Naked cake; deze taart is dus afgesmeerd met boter crème, waardoor je de verschillende lagen van de taart blijft zien. Vaak wordt dit type taart afgewerkt met verse bloemen en/of fruit.
 3. Enchanted cream; Hier werkt Sara vooral mee. Het is een lichte crème op basis van water. Het voordeel van deze crème is dat je de taart er goed mee kan afwerken, de taart wordt er niet machtig van en je kan de taart goed buiten de koeling houden. Waarbij boter crème of fondant kunnen gaan smelten.
 4. Sweettable; laatste jaren zien we deze variant ook. Dit betreft niet het type bereiding, maar een tafel vol zoetigheden. Vaak met een klein taartje die aangesneden kan worden en verder is de tafel gevuld met donuts, cupcakes, cakepops, etc.

Bereiden van de bruidstaart

Inclusief het afkoelen van de cake, kost het wel 8 uren tijd om een taart te maken. Als jullie trouwen op vrijdag, dan wordt de cake op woensdag gebakken. Gaan ze de bruidstaart op donderdag vullen en op vrijdag wordt de taart afgemaakt. Vaak gebeurd dit op de trouwlocatie. Jullie kunnen dan denken aan het decoreren van de taart met bloemen of fruit. Wellicht hebben jullie nog andere zoetigheden erbij, als cup cakes en donuts. Dan wordt op jullie trouwdag de sweettable helemaal zo ingericht zoals is afgesproken.

Schotelgeld?

Misschien hebben jullie het al op de offerte gezien van jullie trouwlocatie; schotelgeld. De trouwlocatie vraagt schotelgeld, wanneer jullie de taart niet via hun bestellen. Schotelgeld is een vergoeding die ze vragen voor het gebruik van het servies en bestek en het afwassen ervan.

Een bakker zit gemiddeld op €6 p.p en komt er €4 schotelgeld bij. Regelen jullie de taart via de locatie dan zit je op ongeveer €10 p.p.
Het verschilt vaak niet veel met elkaar. Maar zeker de moeite waard om naar te kijken en te vergelijken.

En kijk dus ook goed wat de bakker van de locatie aanbiedt. Past dit niet bij jullie, dan is het ook de moeite waard om even verder te kijken. Mits je van jullie trouwlocatie af mag wijken van de bakker.

bruidstaart weddingplanner Puur Trouwen

Bruidstaart aansnijden

De bruidstaart wordt meestal in de welbekende taartpunten gesneden. Maar een bruidstaart is over het algemeen veel groter en hoger. Dan heb je een andere snijtechniek nodig. Anders worden de stukken te groot, waardoor mensen het niet op krijgen en je misschien te weinig hebt…

Hier een leuk kort filmpje van een collega bakker: https://www.instagram.com/reel/CidF3byj4SJ/

 

Hebben jullie inmiddels ook zoveel zin in taart? Ik wel hoor… Op een bruiloft probeer ik ook altijd wel even een stukje te proeven, als er over is en er even tijd voor is. Ik moet toch even zelf beoordelen 😉

Sara, heel erg bedankt dat ik bij je op bezoek mocht komen. Wil je meer van haar prachtige zaak en lekkernijen weten? Neem dan eens een kijkje op haar instagram of nog beter kom proeven aan de Sassenstraat 20 in Zwolle!