Waarom huwelijkse voorwaarden?

huwelijkse voorwaarden notaris Puur Trouwen

De huwelijkse voorwaarden vastleggen bij de notaris

Hoe liefdevol en romantisch trouwen ook is… het is een wettelijke overeenkomst die jullie met elkaar sluiten. En de inhoud van deze overeenkomst willen jullie voor beiden goed geregeld hebben. Waarom? Zodat er duidelijkheid is, en geen onaangename verrassingen, bij overlijden of scheiden over jullie vermogen. Hier vallen jullie inkomen, bezittingen en schulden onder.

In deze blog neem ik jullie graag kort mee in deze wereld van het huwelijksvermogensrecht. Een klein inkijkje, want er zijn ook veel uitzonderingen. Het is maatwerk voor elk bruidspaar. Als weddingplanner adviseer ik dan ook altijd om langs te gaan naar een notaris. Zij kunnen goed met jullie meekijken en meedenken in jullie persoonlijke situatie. En dit vervolgens goed voor jullie vast te leggen.

notaris huwelijkse voorwaarden Puur Trouwen

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen.

Voor 2018 gebeurde dit standaard, tenzij bruidsparen het bij de notaris anders regelden. Alles wat jullie beiden meenam aan bezittingen en schulden, werd na de trouwdag van jullie beiden. Het werd een gezamenlijk bezit, waarin jullie beiden voor de helft eigenaar waren.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen.

Met ingang van 1 januari 2018 zijn de regels van het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Jullie trouwen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat:

  • bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van jou waren, van jou blijven. Denk aan een eigen huis of auto. Zo ook van jou partner.
  • Alle bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van jullie samen waren, van jullie samen blijven.
  • Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk hebben, van jullie samen zijn. Hier zijn jullie beiden eigenaar/ schuldenaar van.
  • een erfenis of schenking van jezelf is en niet van jullie samen. Ook als je de erfenis of schenking krijgt tijdens jullie huwelijk.

Soorten huwelijkse voorwaarden

Als jullie liever iets anders willen regelen voor jullie vermogen dan de standaard wettelijke regeling, dan doen jullie dat door huwelijksvoorwaarden te maken. Jullie kunnen daarin bepalen dat alles van jullie samen, dat juist iedere echtgenoot eigenaar blijft van eigen schulden en bezittingen, en alles daar tussen in.

De nieuwe wettelijke regels kunnen het best ingewikkeld maken, omdat de meeste echtgenoten tijdens hun huwelijks niet meer bijhouden wat van wie is.

Als jullie een eigen bedrijf hebben, of in de toekomst misschien wel een eigen bedrijf wilt beginnen, dan is het ook belangrijk om na te denken over huwelijksvoorwaarden. Doen jullie dat niet, dan kan het soms zo zijn dat het bezit van jouw echtgenoot gebruikt moet worden om zakelijke schulden te betalen.

Laat jullie daarom goed voorlichten door de notaris, en bekijk samen met de notaris wat verstandig is om vast te leggen. Als jullie huwelijksvoorwaarden maken, dan bepalen jullie namelijk zelf wat jullie willen delen en wat niet.

Wat is koude uitsluiting?

Willen jullie al jullie bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreek je in de huwelijkse voorwaarden ‘koude uitsluiting’ af. Dat betekent dat jullie allebei jullie eigen vermogen houden tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jullie hoeven dan niets te delen. Bij overlijden gaat het vermogen van de overleden persoon naar zijn/ haar erfgenamen.

Huwelijkse voorwaarden aanpassen

Jullie kunnen ook tijdens jullie huwelijk huwelijkse voorwaarden afspreken. En jullie kunnen eerdere afspraken veranderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jullie een eigen bedrijf beginnen en jullie willen zakelijk en privé van elkaar scheiden. Of als één van jullie een erfenis verwachten die je voor jezelf wilt houden.

huwelijkse voorwaarden notaris Puur Trouwen

Wat gebeurd er bij overlijden?

Jullie huwelijk en jullie huwelijkse voorwaarden stoppen als een van jullie overlijdt. Jullie kunnen voor deze situatie aparte afspraken maken in jullie huwelijkse voorwaarden. Jullie bepalen dan welke bezittingen jullie delen en welke niet. Daarnaast kunnen jullie in een testament bepalen wie jouw erfgenaam is. De wet bepaalt al dat echtgenoten elkaars erfgenamen zijn.

Wat  gebeurd er bij scheiden?

In jullie huwelijkse voorwaarden staan meestal afspraken over het einde van jullie huwelijk. Deze afspraken gaan over de verdeling van jullie vermogen. Maken jullie hier geen afspraken over? Dan moeten jullie deze nog met jullie ex-partner maken in bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant.

Hoe verhoudt dit zich tot een testament?

Een goede notaris zal ook inzicht hebben, en jullie informeren, over bestaande testamenten, die jullie eerder hebben afgesloten.

De wensen die in een testament staan, staan boven de afspraken die jullie in de huwelijkse voorwaarden gaan zetten. Het is dus heel verstandig om hier naar te kijken en deze eventueel te laten vervallen of aan te passen. Anders kan dit na scheiding of overlijden alsnog voor onaangename verrassingen komen te staan, terwijl jullie dachten het goed geregeld te hebben.

Op naar de trouwdag!

Ja het is best raar om hier mee bezig te zijn. Het is zakelijk en kil. Want deze afspraken maken jullie voor een periode die over het algemeen niet leuk zijn. Jullie moeten tijdens de voorbereidingen van jullie bruiloft bezig zijn met een situatie als scheiden of overlijden. Maar als je voor een toekomst samen kiest, dan heeft dat automatisch financiële gevolgen. Het is dus belangrijk om daar nu over na te denken, juist ter bescherming en goede financiële verzorging van elkaar.
Maar het zal echt een goed gevoel geven, als het eenmaal geregeld is. De geschiedenis kent teveel verhalen waarbij mensen onnodig of onterecht in de schulden komen.

Dus laat jullie je goed informeren. Vaak kunnen jullie al vrijblijvend contact opnemen. En vraag ook nu gerust offertes op bij verschillende notarissen.

Informatie gehaald van

www.hetnotarieel.nl

https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/relatie/gemeenschap-van-goederen/